Mag ik nog koffie drinken nu ik zwanger wil worden?

Marije Jelsma
door Marije Jelsma
gepubliceerd op
koffie

De overheerlijke geur van koffie als je s’ochtends opstaat, een flinke bak om de dag goed te beginnen. Voor velen is dit een steevast ritueel. Maar is het drinken van koffie eigenlijk wel zo verstandig als je zwanger wilt worden?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de effecten van cafeïne op de vruchtbaarheid. Inmiddels is duidelijk geworden dat je dagelijkse koffie-boost een negatief effect heeft op je vruchtbaarheid.

Zo liet Deens onderzoek onder 2500 mannen zien dat cafeïne de kwaliteit sperma verslechtert. Dr. De-Kun Li van Kaiser Permanent Division of Research deed onderzoek naar het effect van cafeïne op de vruchtbaarheid van vrouwen. Hij toonde aan dat het drinken van slechts twee koppen koffie per dag de kans op een (vroege) miskraam met 50% vergroot. Dat is niet mis. Bovendien toonde het onderzoek aan dat het bij stellen die dagelijks cafeïne gebruiken veel langer duurt om zwanger te worden. Koffie kun je dus maar beter niet drinken als je zwanger wilt worden.

De alternatieven. Ook thee bevat cafeïne. Het drinken van vier koppen thee per dag heeft hetzelfde negatieve effect op je vruchtbaarheid. Maar, 2 koppen groene sencha thee blijkt een positief effect te hebben op je vruchtbaarheid. Dat kun je gerust drinken, met mate. Cola: een no go, om meerdere redenen. Naast cafeïne bevat het heel veel andere vervelende stoffen die je vruchtbaarheid geen goed doen. Nog meer slechts nieuws: cafeïne-vrije koffie kun je ook maar beter laten staan. Tijdens het productieproces wordt een groot deel van de cafeïne uit de gemalen koffiebonen gehaald met petroleumderivaten. Chemicaliën dus. Na het bewerken wordt de koffie opnieuw gezuiverd, maar het is onmogelijk om alle giftige stoffen uit de koffie te halen. Cafeïne-vrije koffie is niet gezonder dan gewone koffie.

Wat kun je dan nog wel drinken?! Water, heel veel water. Ook kruidenthee is prima. Ben je niet vooruit te branden zonder koffie, of heb je koffie nodig om ’s ochtends echt goed wakker te worden? Vervang je koffie dan door een groene smoothie. Dat is goed voor je vruchtbaarheid en levert je veel meer energie op dan dat dagelijkse bakkie pleur.

Marije Jelsma
Natural Fertility en Fertility Massage

Marije Jelsma

Marije Jelsma (38 jaar) is in Londen opgeleid in Natural Fertility en Fertility Massage. Ze is expert op het gebied van vruchtbaarheid, zwanger worden en menstruatieproblemen.

Meer over deze auteur