Wat is oestrogeendominantie?

Marije Jelsma
door Marije Jelsma
gepubliceerd op
groene blad groenten in een vergiet

Vruchtbaarheidsproblemen, endometriose, hoofdpijn, pijnlijke borsten, spotting voordat je ongesteld moet worden, hevige menstruatie, een opgeblazen gevoel, teveel vetopslag op je billen en in je benen, pms, schildklierproblemen. Oestrogeendominantie kan heel veel klachten geven. Er wordt geschat dat bijna 50% van alle vrouwen in het Westen oestrogeendominantie heeft. Daarmee is oestrogeendominantie de grootste hormonale disbalans bij vrouwen.

Oestrogeendominantie. Het klinkt ingewikkeld, maar is eigenlijk heel simpel. De hormonen oestrogeen en progesteron werken samen tijdens je cyclus. Ze moeten in balans zijn. Bij oestrogeendominantie zijn je hormonen uit balans. Je hebt teveel oestrogeen in verhouding tot progesteron, in de tweede helft van je cyclus. Zo kun je een normale hoeveelheid oestrogeen aanmaken en te weinig progesteron. Of, je oestrogeenlevels zijn hoog en je progesteronlevels normaal of te laag. In beide gevallen is het belangrijk om de aanmaak van teveel oestrogeen te stoppen en progesteron aan te vullen. Zo doe je dat: vermijd stoffen die je hormonen verstoren. Drink water uit een glas of bpa-vrije fles, gebruik natuurlijke cosmetica en shampoo zonder parabenen, was je nieuwe kleding voordat je het draagt, drink niet uit blik, verwarm je maaltijd niet in plastic en geef bij de kassa aan dat je het bonnetje niet hoeft.

Verminder stress. Chronische stress zorgt ervoor dat je constant stresshormonen aanmaakt. Die stresshormonen zorgen direct voor een verlaging van progesteron. Eet groene bladgroentes om je lever te ondersteunen bij het afbreken van oestrogenen. Eet meer vezels om je darmwerking (én de afvoer van oestrogeen) te ondersteunen en voeg gezonde vetten als avocado, olijfolie en roomboter toe. Ze helpen om je hormoonbalans te herstellen. Gebruik een goede omega 3 en sport, maar.. niet te intensief.

Een goede hormoonbalans is de basis voor een natuurlijke zwangerschap.  Herken jij jezelf in de hierboven genoemde klachten? Breng dan je hormonen weer in balans om je kans op een zwangerschap te vergroten. Plus: die lange lijst met klachten verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Marije Jelsma
Natural Fertility en Fertility Massage

Marije Jelsma

Marije Jelsma (38 jaar) is in Londen opgeleid in Natural Fertility en Fertility Massage. Ze is expert op het gebied van vruchtbaarheid, zwanger worden en menstruatieproblemen.

Meer over deze auteur