Zink een belangrijk mineraal voor mannen

Oesters en zink

Ben jij helemaal verzot op oesters en heb je een vaderschap wens? Dan heb jij geluk! Dankzij het wekelijkse eten van een portie oesters krijg je namelijk erg veel zink binnen en zink draagt bij aan het je testosteron gehalte, de aanmaak van nieuwe zaadcellen en je vruchtbaarheid. Wist je dat je per portie oesters ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink van 9 milligram binnen krijgt?

We begrijpen natuurlijk dat niet iedereen van oesters houdt, je hier allergische voor bent of dat het niet binnen je levensstijl past. We gaan je daarom in dit artikel meer vertellen over de voordelen van zink, de oorzaken van een zinktekort en hoe je voldoende zink binnen krijgt.

De voordelen van zink

De lijst met voordelen van zink zijn ongekend groot en er is inmiddels ook al veel over geschreven, wij gaan je daarom vooral vertellen hoe zink jou gaat helpen bij je vaderschapswens.

1. Het op pijl houden van je mannelijke hormoon, testosteron.

Zink draagt bij aan het op pijl houden van het testosteron gehalte. Dit is belangrijk want heb je een te laag testosterongehalte dan heb je waarschijnlijk minder zin in sex, ben je sneller moe en het verhoogt het de kans op een depressie.

2. De aanmaak van nieuwe zaadcellen

Zink draagt, net als het mineraal selenium, bij aan de productie van nieuwe zaadcellen. Om een paar moeilijke termen te gebruiken: “de spermatogenese”. Dit is het proces waarbij de mannelijke spermatogonia (mannelijke kiemcel) zich ontwikkelt tot een volwassen spermatozoa (de zaadcel).

3. Oxidatieve stress

Zink is een anti-oxidant en biedt daardoor bescherming tegen oxidatieve schade veroorzaakt door onder andere vrije radicalen. Wanneer er te weinig anti-oxidanten en teveel vrije radicalen dan krijg je oxidatieve stress. Een gevolg van oxidatieve stress is dat de hoeveelheid en kwaliteit van je sperma daalt.

Oorzaken van zink tekort

Een zink tekort kan ontstaan door veel factoren. Zo kan het ontstaan door:

  • Te weinig zink in je voeding
  • Je sport erg veel
  • Te vaak sex (wist je dat je maar liefst 3-4 mg zink verliest per ejaculatie)
  • Als gevolg van langdurige stress
  • Het drinken van teveel alcohol

Wil je weten of jij voldoende zink binnenkrijgt dan is het verstandig om je bloedwaarden te laten testen bij de huisarts. De huisarts kan je precies vertellen hoeveel zink jij meer of minder nodig hebt.

Hoe krijg je voldoende zink binnen?

Voordat je als een dolle oesters gaat eten, is het natuurlijk verstandig de oorzaak van het zink tekort aanpakken. Probeer je stress te verlagen, drink minder of geen alcohol en/of pas je voedingspatroon zodat je standaard voldoende zink binnen krijgt.

Zink en voeding

Het is natuurlijk verstandig je voedingspatroon aan te passen zodat je voldoende zink uit je dagelijkse voeding kan halen. Eventuele tekorten kun je bijvoorbeeld aanvullen met supplementen.

Je kunt natuurlijk veel oesters gaan eten, als je dit lekker vindt, maar houdt je niet van oesters dan zijn er gelukkig ook nog alternatieven zoals rundvlees, zuivel, noten en peulvruchten. De hoeveelheid zink in deze alternatieven is beduidend lager dan oesters en heb je een vegetarische of veganistische levensstijl dan is de keuze een stuk beperkter.

De onderstaande tabel [1], geeft je een globaal beeld hoeveel zink je per voedingsbron kunt krijgen.

Voedingsbron Zink in Milligram (MG) per portie
Oesters, gekookt, gepaneerd en gebakken, 85gram 74.0
Rundvlees, rundernek, gebraden of gekookt, 85 gram 7.0
Crab, Alaska-koning, gekookt, 85 gram
6.5
Rundvleespasteit, geroosterd, 85 gram 5.3
Kreeft, gekookt, 85 gram 3.4
Karbonade, 85 gram 2.9
Gebakken bonen, ingeblikt, gewoon of vegetarisch, halve kop 2.9
Kip, donker vlees, gekookt, 85 gram
2.4
Yoghurt, fruit, laag vetgehalte, 85 gram 1.7
Cashewnoten, droog geroosterd, 28 gram 1.6
Kikkererwten, gekookt, ½ kopje 1.3
Kaas, Zwitsers, 28 gram 1.2
Havermout, eenvoudig, bereid met water, 1 pakje 1.1
Melk, magere of niet-vet, 1 kop 1.0
Amandelen, droog geroosterd, 28 gram 0.9
Kidneybonen, gekookt, ½ kopje 0.9
Kipfilet, geroosterd, vel verwijderd, ½ borst 0.9
Kaas, cheddar of mozzarella, 28 gram 0.9
Groene erwten, bevroren, gekookt, ½ kopje 0.5

Wil je in korte tijd je zinktekorten aanvullen dan kan dit bijvoorbeeld met zink supplementen, of een portie oesters 😉

Wellicht ben je inmiddels overtuigd om oesters te gaan eten, maar we hopen je natuurlijk vooral een duidelijk beeld van de functie van zink te hebben gegeven. Ben je benieuwd welke voeding nog meer bijdraagt aan je vruchtbaarheid, lees dan dit artikel