Is stress echt zo slecht voor je vruchtbaarheid?

Marije Jelsma
door Marije Jelsma
gepubliceerd op
Ontstressen

Veel mensen vergeten door alle drukte en stress in het dagelijks leven een moment voor zichzelf te pakken. Voor koppels die zwanger willen worden kan stress negatieve gevolgen hebben op de vruchtbaarheid. Dit geldt gelukkig niet voor elke vorm van stress. Maar voor welke vormen van stress geldt dit dan wel en wat kan je er tegen doen?

In 2014 concludeerden onderzoekers van Ohio State University dat stress je vruchtbaarheid met maar liefst 50% kan verminderen. Dit komt doordat je bij stress de stresshormonen cortisol en adrenaline aanmaakt. Ze zetten je lichaam op scherp. En, ondertussen verstoren ze je eisprong en hormoonhuishouding. Toch is een nuance op z’n plaats: recent onderzoek liet zien dat stress alleen een probleem is als het chronisch is. Of als je stress als probleem ziet.

Het antwoord is daarom: ja en nee. Je lijf is erop gebouwd om met stress om te kunnen gaan. Je kunt dat prima aan. Maar, zorg er wel voor dat je na stress weer kunt ontspannen. Tijdens deze ontspanning komen je hormonen weer tot rust en herstel je van het moment dat die stresshormonen door je lijf gierden. Probeer je niet tegen stress te verzetten. Stress is niet te vermijden en wanneer je stress kunt afsluiten met ontspanning is er niks aan de hand. Maakt bewust tijd vrij om ontspannen na stressvolle situaties. Zoek daarvoor naar manieren die jouw rust geven. Yoga, meditatie, het strand, of een paar keer diep ademhalen; zorg ervoor dat jouw stresslevels weer dalen.

Ontstressen

Lukt ontspannen helemaal niet meer? Dan is er sprake van chronische stress. Je maakt de hele dag stresshormonen aan en dat is slecht voor je vruchtbaarheid. Doorbreek dat patroon, zodat stress een zwangerschap niet in de weg zal staan. Kortom: vermijd chronische stress, maar weet dat je niet altijd zen hoeft te zijn om zwanger te kunnen worden.

Marije Jelsma
Natural Fertility en Fertility Massage

Marije Jelsma

Marije Jelsma (38 jaar) is in Londen opgeleid in Natural Fertility en Fertility Massage. Ze is expert op het gebied van vruchtbaarheid, zwanger worden en menstruatieproblemen.

Meer over deze auteur