Hoe zorg je ervoor dat een bevruchte eicel beter kan innestelen?

Marije Jelsma
door Marije Jelsma
gepubliceerd op
innesteling eicel

Zwanger worden is een ingewikkeld proces. Niet alleen moeten jouw eicel van topkwaliteit en zijn super-zwemmers elkaar tegenkomen en moet er een bevruchting plaatsvinden. Ook je hormonen moeten in balans zijn, je voorraden en energie op orde, je immuunsysteem op een laag pitje. Als dat allemaal goed gegaan is moet de bevruchte eicel vervolgens goed kunnen innestelen in je baarmoeder.

Zo zorg je ervoor dat de kans op een succesvolle innesteling verbetert:

Omega 3

De verhouding omega 3:6 in je cellen (dus ook je baarmoederslijmvlies, zaadcellen en eicellen) moet in balans zijn. De meeste mensen krijgen teveel omega 6 binnen. De balans is zoek. Omega 6 (dat vind je in koekjes, chips, plantaardige olie, mais, soja etc) zorgt voor een verharding van je celmembranen. Ze zijn minder goed doorlaatbaar. Dat zorgt ervoor dat een bevruchting moeilijker gaat. Ook de hormoonfunctie wordt verstoord. Het toevoegen van omega 3 zet de HPG-as (hypothalamys-eierstokken aansturing) aan. Je hormonen komen in balans. Het zorgt voor soepele cellen, een betere hormoonfunctie en verbetert de innesteling.

Goede doorbloeding

Masseer je buik, of laat dat door een professional doen via een fertiliteitsmassage. Een goede doorbloeding van je baarmoeder zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies beter kan worden opgebouwd en de kwaliteit van je eicellen verbetert. Zonder goede doorbloeding kan een eicel minder goed innestelen in de baarmoeder.

Selenium

Zorg ervoor dat je voldoende selenium binnen krijgt. Een tekort aan selenium wordt in verband gebracht met innestelingsproblemen. Selenium speelt een rol in de aanmaak je lichaamscellen en de werking van je schildklier. Selenium vind je o.a. in vis, kip, knoflook, eieren, broccoli en tomaten. Maar ook al zou je een kilo tomaten per dag eten, het is echter vrijwel onmogelijk om dagelijks de juiste hoeveelheid via je voeding binnen te krijgen. Gebruik daarom een multi met voldoende selenium.

Iedere dag antioxidanten

Antioxidanten beschermen je lichaamscellen tegen schade. Schade die ontstaan is door toxinen in je omgeving, voeding die minder gezond is, of stress. 
Antioxidanten vind je vooral in voeding en kruiden met felle kleuren (denk ook aan vitamine C, E) zoals kruidnagel, kaneel, kurkuma, maca, bessen, granaatappel. Varieer volop

Vermijd chronische stress.

Merk je dat je eigenlijk niet meer kunt ontspannen, altijd een beetje stress hebt? Dan is er werk aan de winkel. Het stresshormoon cortisol wordt uit hetzelfde basishormoon gemaakt als progesteron. De aanmaak van cortisol gaat altijd voor op progesteron. Bij stress gaan je progesteron-levels dan ook direct omlaag. Progesteron zorgt ervoor dat het opgebouwde baarmoederslijmvlies in de tweede helft van je cyclus dik genoeg blijft voor een innesteling. Voor een succesvolle innesteling is voldoende aanmaak van progesteron nodig. Laat stress niet de overhand krijgen en zorg voor een paar ontspannen momenten per dag.

Na de bevruchting gaat dat ingewikkelde proces van zwanger worden door in je baarmoeder. Met bovenstaande tips kun je direct uit de voeten om je baarmoederslijmvlies te verbeteren en de kans op een goede innesteling te vergroten zodat je bevruchte eicel veilig ingenesteld verder kan delen en groeien.

Marije Jelsma
Natural Fertility en Fertility Massage

Marije Jelsma

Marije Jelsma (38 jaar) is in Londen opgeleid in Natural Fertility en Fertility Massage. Ze is expert op het gebied van vruchtbaarheid, zwanger worden en menstruatieproblemen.

Meer over deze auteur