Is water drinken goed voor de vruchtbaarheid?

Marije Jelsma
door Marije Jelsma
gepubliceerd op
water drinken

Het drinken van voldoende water is belangrijker voor je gezondheid en je vruchtbaarheid dan de meeste mensen denken. Je lichaam bestaat voor 70% uit water en is nodig bij iedere functie die je lichaam uitvoert. Water brengt voedingsstoffen naar je cellen, voert afvalstoffen af en houdt je lichaamstemperatuur op peil. Daarnaast vervult het een belangrijke functie bij alle verterings- en uitscheidingsprocessen in je lichaam.

De meeste mensen drinken te weinig water. Meestal zonder dat dat ze het in de gaten hebben. Ze zijn dan constant een beetje uitgedroogd. Bij uitdroging ontstaat er een stressreactie in het lichaam. Ook lichamelijke stress zorgt voor de aanmaak van stresshormonen, die je eisprong en hormoonhuishouding ontregelen. Dit ontstaat al bij 1% uitdroging. Je krijgt pas dorst bij 1 tot 2% uitdroging. Pas gaan drinken als je dorst hebt is dus geen goed idee. Drink 2 daarom zeker 2 liter water per dag om je vruchtbaarheid te ondersteunen en vervelende klachten als hoofdpijn, obstipatie en vermoeidheid te voorkomen.

Vind je water drinken lastig? Ik geef je 5 tips.

Tip 1

Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit, maar stoffen als oestrogeen (die worden uitgescheiden door pilgebruiksters) kunnen nooit helemaal uit het water gefilterd worden. Wanneer je dagelijks veel water drinkt is het verstandig om je water te zuiveren.

Tip 2

Drink liever in bulk dan kleine beetjes. Water uit de kraan is niet helemaal zuiver. Als je water drinkt komt je immuunsysteem in actie om de onzuiverheden in je lijf op te ruimen. Als je steeds kleine beetjes drinkt blijft je immuunsysteem actief. Drink veel in 1x om je immuunsysteem meer rust te geven. Dat is beter voor je vruchtbaarheid.

Tip 3

Iedere nacht droog je een beetje uit. Drink ’s ochtends als je wakker wordt, nog voor je ontbijt, een paar flinke glazen water. Daarmee vul je je tekort direct weer aan. Dat zorgt voor meer energie gedurende de dag.

Tip 4

Plastic flessen bevatten hormoonverstorende stoffen, die door het water worden opgenomen. Vermijd deze stoffen door te drinken uit een glazen fles of glas.

Tip 5

Vind je water niet lekker of vind je water saai? Voeg wat bevroren fruit, komkommer, munt of een druppeltje essentiële olie toe. Heerlijk!

Als je zwanger wilt worden is water drinken heel belangrijk. Met bovenstaande tips gaat het jou ook lukken om iedere dag voldoende water te drinken.

Marije Jelsma
Natural Fertility en Fertility Massage

Marije Jelsma

Marije Jelsma (38 jaar) is in Londen opgeleid in Natural Fertility en Fertility Massage. Ze is expert op het gebied van vruchtbaarheid, zwanger worden en menstruatieproblemen.

Meer over deze auteur