Help! Mijn ovulatietesten worden niet positief. Heb ik geen eisprong?

Marije Jelsma
door Marije Jelsma
gepubliceerd op

Vol goede moed start je met het doen van ovulatietesten om te kijken op welk moment in je cyclus jij je eisprong hebt. Wel zo handig als je zwanger wilt worden. De onrust en stress is dan meestal ook groot als blijkt dat je test wel een beetje verkleurd, maar geen positieve uitslag laat zien. Help! Heb je dan geen eisprong? Deze vraag wordt me wekelijks meerdere keren gesteld. Ovulatietesten. Ik ben er niet zo’n fan van. Ze zorgen onnodig vaak voor veel zorgen en stress.

Een ovulatietest reageert op de aanmaak van LH (luteïniserend hormoon). Het luteïniserend hormoon wordt in de hypofyse in je hersenen aangemaakt. Het geeft een seintje aan je lijf waardoor de eisprong gestimuleerd wordt. Op het moment van je LH-piek zit je ovulatie er aan te komen. Je ovulatietest zou nu een dikke vette positieve streep moeten laten zien. Maar, heel vaak gebeurt dat niet en blijft de teststreep lichtgekleurd. Stress, paniek en twijfel zijn het gevolg. Misschien herken je het wel; heb je nu je eisprong gemist, heb je geen eisprong, is er iets mis? Nee! Er is niks mis. Heel veel vrouwen, vooral vrouwen die langere tijd de anticonceptiepil geslikt hebben, maken minder veel luteïniserend hormoon aan. Dat is geen enkel probleem. Er wordt nog steeds een seintje afgegeven aan je lijf om de eisprong in gang te zetten. Je hebt gewoon een eisprong. Alleen.. doordat je minder LH aanmaakt worden je ovulatietesten niet positief. Ze blijven licht gekleurd.

Er zijn sensitieve testen te koop die een uitkomst kunnen bieden bij een lagere LH-aanmaak. Deze gevoelige testen pikken wel je LH-piek op en geven een duidelijke uitslag als je eisprong eraan zit te komen. Daarnaast is de Billings-methode, waarbij je veranderingen in je afscheiding waarneemt, heel betrouwbaar. Wanneer je merkt dat je afscheiding dunner wordt, als eiwit, is dat het teken dat je het meest vruchtbaar bent en je eisprong de volgende dag zal plaatsvinden.

Geen onnodige stress meer. Ook met een licht-gekleurde teststreep heb je een eisprong en ben je vruchtbaar.

Marije Jelsma
Natural Fertility en Fertility Massage

Marije Jelsma

Marije Jelsma (38 jaar) is in Londen opgeleid in Natural Fertility en Fertility Massage. Ze is expert op het gebied van vruchtbaarheid, zwanger worden en menstruatieproblemen.

Meer over deze auteur