Op latere leeftijd zwanger worden

Marije Jelsma
door Marije Jelsma
gepubliceerd op
oudere vrouw met kinderen

Als je ouder wordt dan neemt je vruchtbaarheid langzaam af.  Je bent het meest vruchtbaar rond je 25e. Zodra je de 30 jaar gepasseerd bent begint je biologische klok te tikken. Je vruchtbaarheid neemt langzaam af. Na je 35e neemt dit nog eens een duikvlucht naar beneden en na je 40e heb je iedere maand nog maar 5% kans op een zwangerschap. In dit artikel geven we je tips zodat je ook op hogere leeftijd zwanger kan worden.

Zwanger worden wordt steeds moeilijker doordat de kwaliteit van je eicellen afneemt. Vaak wordt ook je cyclus iets korter omdat je minder van het hormoon progesteron aanmaakt. Daardoor kan de bevruchte eicel minder makkelijk innestelen. Het goede nieuws: zolang je een  gezonde cyclus hebt kun je zwanger worden. Punt.

Als je al wat ouder bent vergroot je je kans op een zwangerschap door je leefstijl aan te passen. Door voeding, suppletie en je stresslevels onder de loep te nemen kun je je hormoonbalans herstellen en de kwaliteit van je eicellen verbeteren. Zo kun je er zelfs voor zorgen dat je eicelkwaliteit beter is dan vijf jaar geleden.

Leef en eet gezond. Eet veel groenten, fruit, noten, zaden en goede vetten als avocado, roomboter en olijfolie. Zorg er ook voor dat je voldoende vitamine C en E binnen krijgt. Ook ubiquinol is een aanrader. Deze antioxidanten helpen om veroudering van je cellen tegen te gaan en ondersteunen bij het verbeteren van de kwaliteit van je eicellen. Vul tekorten aan met de juiste supplementen. Zo verzeker je je ervan dat je alles binnen krijgt wat je nu nodig hebt. Drink 2 liter water per dag om de eicelrijping te ondersteunen. Masseer je buik. Dat zorgt voor een betere doorbloeding in je eierstokken en helpt bij het verbeteren van de kwaliteit van je eicellen. En last but definitely not least, probeer stress te beperken. De stresshormonen cortisol en adrenaline hebben een negatieve invloed op je eisprong. Bovendien maak je bij stress minder progesteron aan. Het hormoon dat je juist nu zo hard nodig hebt.

Met een gezonde leefstijl en de juiste supplementen vergroot je je kans op een gezonde zwangerschap enorm. Het is nu aan jou om in actie te komen en die tikkende klok even stil te zetten.

Marije Jelsma
Natural Fertility en Fertility Massage

Marije Jelsma

Marije Jelsma (38 jaar) is in Londen opgeleid in Natural Fertility en Fertility Massage. Ze is expert op het gebied van vruchtbaarheid, zwanger worden en menstruatieproblemen.

Meer over deze auteur