De wonderen van Maca

MG6350
door Lisanne
gepubliceerd op
Maca

Is Maca echt een wondermiddel? Wie zich op het internet inleest over zwanger worden, je hormoonhuishouding en natuurlijke manieren om deze in balans te krijgen, komt als snel bij Maca terecht. Het is natuurlijk ideaal dat je zoveel online kunt vinden, maar het is soms lastig om feit en fictie van elkaar te scheiden. Daarom leg ik je in deze blog meer uit over de zin en onzin van Maca. Eerst leg ik je meer uit over de positieve werking ervan, daarna is het tijd om wat feiten en fabels op een rij te zetten.

Wat is Maca?

Maar eerst even een stapje terug, wat is Maca eigenlijk? Het is een knolgewas uit Peru, en is familie van de kruisbloem. De wortel is het gedeelte van de plant waar de belangrijkste voedingsstoffen inzitten. Al meer dan 2600 jaar verbouwen Peruanen dit gewas, om de wortel ervan vervolgens te koken en te verwerken tot een poeder.

Wat kun je van Maca verwachten?

De lijst van voordelen van Maca is lang! Ik zal je niet vermoeien met eindeloze tekst en uitleg, dus heb ik ze hieronder even kort opgesomd:

  • Ondersteund je vruchtbaarheid
  • Minder menopauzeklachten
  • Vermindering van menstruatieklachten
  • Verhoogt je libido
  • Helpt bij wondherstel
  • Herstel je hormonale disbalans
  • Je krijgt er sterke botten en tanden van
  • Geeft je een gezonde, jeugdige uitstraling (oh yeah!)
  • Het verhoogt zelfs de spiermassa in je lichaam
  • En het helpt als laatste ook nog eens om meer energie te krijgen.

Klinkt als een indrukwekkende lijst, niet? Ik ben persoonlijk ook best wel fan van dit supplement! Maar, het is altijd goed om kritisch te blijven. Daarom gaan we nu op zoek naar de feiten en fabels rondom Maca.

Feit of fabel: Maca is een superfood

Persoonlijk houd ik niet zo van de term ‘superfood’. Je kunt immers met geen enkel voedingssupplement een gezonde levensstijl vervangen. Maar, feit is dat Maca ontzettend hoge voedingswaarden bevat. Het gaat om de vitamines B1, B2, C en E. Daarnaast zitten er ook de sporenelementen calcium, kalium, magnesiu, natrium, zink, koper seleniu, mangaan en jodium in. Een hele mond vol dus!

Maar wat is er dan zo bijzonder aan Maca? Nou, het is een zogenaamde adaptogeen. Daar word je natuurlijk nog steeds niet veel wijzer van. In gewone mensentaal: Maca zorgt ervoor dat je lichaam meer gebalanceerd en gereguleerd is.

Feit of fabel: Maca is alleen voor vrouwen in de overgang

Absoluut een fabel! Het wordt vaak aangeraden voor vrouwen in de overgang, juist omdat het je hormoonbalans balanceert. Maar diezelfde werking heeft het voor iedereen die haar (of zijn) hormoonbalans wilt verbeteren. Dus ook wanneer je last hebt van een onregelmatige cyclus, of graag zwanger wil worden, is Maca aan te raden!

Feit of fabel: Maca heeft gevaarlijke bijwerkingen

Dit ligt wat genuanceerder. Ja, er zitten zogenaamde glucosinolaten in Maca (zwavel en stikstof). Deze stoffen gebruikt de plant normaal gesproken om zich te verdedigen tegen planteneters. Deze stoffen zijn, in een hoge dosis, gevaarlijk voor mensen en dieren. Echter, zolang je je aan de voorgeschreven eenheden houdt, kom je bij verreweg niet in de buurt van deze doses, en heb je vooral baat bij de positieve werkingen van Maca.

To Maca or not to Maca?

Voor mij is het wel duidelijk, mits je geen hele pot Maca per dag naar binnen werkt, heeft het gewoon een super goede invloed op je hormonen en energielevel. Zelf kies ik graag voor een supplement op basis van natuurlijke stoffen, zoals deze. Wil je graag meer weten over zwanger worden en voeding? Klik dan hier.