Ovulatie

Ovulatie symptomen: hoe herken je een eisprong?

De ovulatie of eisprong is de dag waarop jouw lichaam het meest vruchtbaar is. Jouw eicellen worden in deze periode dus klaargestoomd om bevrucht te worden en zwanger te raken! Tijdens de ovulatie laat jouw lichaam je daarom op allerlei mogelijke manieren weten dat je vruchtbaar bent en je door zaadcellen van een man in verwachting kan raken.

Maar hoe weet je dat je ovuleert, kun je een eisprong herkennen? Ja, in theorie wel. Je merkt namelijk een aantal subtiele symptomen rondom je ovulatie. In een notendop kun je het hieraan merken:

  • Symptoom 1: slijm verandert van kleur en textuur
  • Symptoom 2: buikpijn
  • Symptoom 3: temperatuurverhoging
  • Symptoom 4: pijn aan borsten en stemmingswisselingen
  • Symptoom 5: je baarmoedermond staat open

Lees snel verder om erachter te komen wat je precies voelt en hoe je dit het beste opmerkt. Wil je zeker weten wanneer je ovuleert? Probeer dan je cyclus eens te berekenen.

Symptoom 1: slijm verandert van kleur en textuur

Allereerst merk je door de ovulatie dat het slijm van je slijmvlies tijdens je ovulatie rekbaarder en helderder wordt, zodat de zaadcellen van je man makkelijker naar boven kunnen zwemmen. Je eierstokken produceren namelijk voor de start van de eisprong meer ‘oestrogenen’ dan normaal, waardoor je meer afscheiding hebt dan tijdens je onvruchtbare periodes. Zo is het slijm één dag na je eisprong vaak doorzichtig, draadvormig en wit van kleur. De structuur is ook vaak dikker dan je gewend bent en dit merk je vaak tijdens het plassen.

Hoe kom je aan dit slijm? Je lichaam wil je eisprong op gang brengen en zit alles in werking. Zo geven je eierstokken hormonen af via de hypothalumus, een gedeelte van je hersenpan.  Je hersenen reageren hier op door lutheïniserende-‘releasing’ en het ‘follikelstimulerende’ hormoon aan te maken. Op deze manier worden de benodigde geslachthormonen die jouw eisprong kunnen opstarten.

Symptoom 2: buikpijn

Heb je wel eens op een onverklaarbare manier pijn in je buik gehad? De kans is groot dat je hebt gevoeld dat een knappend eiblaasje hebt gevoeld. Een eiblaasje is een blaasje dat rondom je eicellen ligt. Je merkt dit vaak aan een buikpijn die vanuit het niets opsteekt. Vaak kun je van deze pijn, die je meestal onder in je buik voelt, niet zomaar de oorzaak verklaren. Het houdt ook enkele uren aan. Tijdens deze‘middenpijn’ of ‘ovulatiepijn’ voel je dikwijls groei van een eiblaasje in je eierstok.

Het lege eiblaasje in je eierstok verandert namelijk, door het LH-hormoon in het gele lichaam. Dit gele lichaam ontwikkelt een nieuw hormoon: progesteron, dat de baarmoeder voorbereidt op de komst van een bevrucht eitje. Ook stopt het de aanmaak van baarmoederslijmvlies in je baarmoeder, waardoor je lichaam slijmvlies produceert. Door dit vlies kan een bevrucht eicel uitstekend in het baarmoederslijmvlies groeien en rijpen, waardoor er innesteling kan plaatsvinden.

Geen symptoom: bloedverlies

Natuurlijk word je niet meer ongesteld als je eicel is bevrucht of als je bevruchte eicel is ingenesteld. Het kan voorkomen dat je ongesteld wordt tijdens je zwangerschap, maar dat is erg uitzonderlijk. Het gele lichaam (het voormalige lege eiblaasje)  kan namelijk door een onbevrucht eitje verschrompelen. Daardoor wordt ook de aanmaak van progesteron gestopt. Bij een gebrek aan progesteron ketst je lichaam het slijmvlies af en ga je weer menstrueren. Het eitje dat niet bevrucht is, sterft dan af of wordt met de menstruatie meegevoerd. Progesteron zorgt er dus voor dat het slijmvlies in stand wordt gehouden.

Symptoom 3: temperatuurverhoging

Je eierstokken maken na de eisprong meer progesteron aan, waardoor je lichaamstemperatuur in de tweede helft van je cyclus een paar tienden hoger is dan normaal. Je hersenen geven zo, met behulp van de temperatuur van je lichaam, aan of je een eisprong hebt gehad. Wanneer je temperatuur drie dagen hoger is dan normaal, heb je vermoedelijk een eisprong achter de rug.

Je bepaalt altijd achteraf wanneer er bij jou een eisprong heeft plaatsgevonden. Dit kun je doen door regelmatig je temperatuur op te meten. Is je lichaamstemperatuur enkele dagen hoger dan normaal? Dikke kans dat je een eisprong hebt gehad! Je doet er vooral goed aan om te meten als je een regelmatige cyclus hebt, omdat bij een onregelmatige cyclus dit moeilijker aan te geven. Feit is dat wanneer je meerdere weken van je cyclus opmeet, je meestal een completer beeld van je ovulatieperiode in kaart hebt.

Met een ovulatietest bereken je jouw LH-piek. Je eisprong start namelijk precies één of twee dagen na je LH-piek. Deze piek kun je berekenen door voor jouw ovulatietest een teststaafje in urine te dopen. Op de test, die je het best rond 12.00 uur ’s middags kunt doen, zie je twee lijntjes staan. Deze lijntjes moeten een donkere kleur hebben. Wanneer deze allebei donker uitvallen, zit je dus één of twee dagen na deze piek in je vruchtbare tijd!

Blijft je temperatuur bij herhaling onduidelijk? Neem dan met je huisarts contact op om je temperatuur en/of je eisprong te bepalen.

Symptoom 4: pijn aan borsten en stemmingswisselingen

Hoe merk je nog meer dat je vruchtbaar bent? Je zou, wanneer je ovulatie op komst is, ‘last’ kunnen hebben van spanning op je borsten. Je borsten kunnen ook voller zijn in het tweede deel van je cyclus. Ook kun je, door de hormonale schommelingen, meer zin hebben om te vrijen.

Symptoom 5: je baarmoedermond staat open

Je kan ook aan je vagina merken dat je vruchtbaar bent. Vaak staat, wanneer je op het punt staat om zwanger te kunnen raken, je baarmoedermond open. Maar merk je dit eigenlijk? Je kunt dit ‘voelen’ door, na je handen gewassen te hebben, met een vinger naar het einde van je baarmoedermond te gaan.  Wanneer je voelt dat alles ‘op slot zit’ en je niet verder kan, ben je waarschijnlijk onvruchtbaar. Als je dit niet voelt en het gevoel hebt dat je met je vinger overal bij kan, zou je wel eens vruchtbaar kunnen zijn. Vooral wanneer je voelt dat je van je slijmvlies draden kan trekken, is de kans op een eisprong groot! Een logische verklaring voor deze opening is dat  het sperma door deze opening makkelijker naar binnen kan glijden.

We hopen dat je, door het lezen van dit artikel, meer zicht hebt gekregen in de symptomen van een ovulatie.