Ovulatie

Wanneer ovuleer ik?

Je bent vast heel benieuwd hoe je iets van je eisprong of ovulatie kunt voelen, zeker als je voor het eerst zwanger wilt worden. Wil je weten wanneer jij precies vruchtbaar bent? In dit artikel vertellen wij je alles over het tijdstip en het proces van de eisprong.

Als je het tijdstip van je eisprong of ovulatie wilt berekenen, moet je er eerst achter komen hoe de eisprong in je lichaam op gang komt. Houd je cyclus pas bij als je zeker geen anticonceptie meer gebruikt en je weer een natuurlijke menstruatiecyclus hebt.

Proces bij eisprong

Je hersenen zetten het proces van de eisprong in beweging, tijdens je menstruatie worden hormonen door andere hormonen aan het werk gezet. Ze regelen de start van de eisprong en maken het slijmvlies in je baarmoeder dikker. Daarnaast maakt het je lichaam klaar voor de bevruchting. Tijdens de eisprong wordt een eicel in je eierstok ‘uitverkoren’  om tot een embryo door te groeien. Het eitje wordt dan uit de eierstokken gestoten. Van alle je eicellen die je hebt, komen er gemiddeld maar 400 los uit de eierstokken. In de tweede week van de zwangerschap zwemt het eitje vanuit de eileider naar de baarmoeder. Je kan het vast nauwelijks voorstellen, maar met een formaat van 0,15 mm is dit verreweg de grootste cel die zich in je lichaam bevindt.

Zelfs een dag na de ovulatie kan een rijpe eicel nog bevrucht worden. Zaadcellen hebben een nog langere houdbaarheid: na 48 uur kunnen ze nog een eicel bevruchten. Van alle miljoenen zaadcellen kan er maar één cel versmelten met het eicel. Als dit is gebeurd, zal de wand van het eicel voor andere zaadcellen direct ondoordringbaar gemaakt worden.

Oestrogeen

Omdat er tijdens de eisprong veel oestrogeen flink wat hormonen in je lichaam actief zijn, kan je hypothalamus hier op reageren. Dit gebeurt vaak op de 12de dag, als je van een cyclus van 28 dagen spreekt. Samen met hormoon progesteron stuurt oestrogeen de processen rondom het rijpen van het eicel, de eisprong en het afstoten van het baarmoederslijmvlies. Je hypothalamus reageert hier op, omdat de hoeveelheid oestrogeen meer dan anders is.

De hypothalamus?

De hypothalamus is een gedeelte van je hersenen dat een rol speelt bij groei, ontwikkeling en temperatuurregeling. Je hebt het hoe dan ook de voorplanting nodig. De hypothalamus scheidt als reactie op de grote hoeveelheid oestrogeen in je lichaam hormonen af, die wij ook wel wel de ‘luteïniserende hormonen’ (LH) noemen. Je hypofyse of hypothalamus maakt dan een grote hoeveelheid LH  aan.

Tijdstip eisprong & symptomen ovulatie

Meestal stoot er tussen de zevende en zeventiende dag een eicel uit je eierstokken. Onderzoekers zeggen dat dit twee weken na je laatste menstruatiedag is. Een regelmatige cyclus is wanneer je 21 tot 35 dagen na je laatste menstruatie weer menstrueert. Wanneer je onregelmatig menstrueert, zou je wellicht een eisprongprobleem kunnen hebben. Natuurlijk geldt dit niet voor elke vrouw en kan je (menstruatie)tijdstip eerder of later zijn. Dat kan komen doordat jouw menstruatiecyclus bijvoorbeeld niet vast ligt. Tel daarom de dagen, al vanaf de eerste dag van je menstruatie. Als je nog niet zeker weet wanneer je ovulatie precies begint, kun je altijd naar de symptomen van ovulatie kijken.

Een symptoom van de eisprong is buikpijn. De grote hoeveelheid van het LH-hormoon zorgt er namelijk voor dat het blaasje van je geselecteerde bevruchte eitje knapt. Het eitje knapt door de spanning die er op staat, dit komt door de eisprong. Je voelt dan vaak een korte, lichte pijn in je onderbuik. Er beland dan bloed in je baarmoederholte, dit prikkelt soms in je buikvlies en daardoor krijg je buikpijn.

Zeker is dat je tijdens een eventuele zwangerschap niet menstrueert. Wanneer je vruchtbaar bent (tijdens de eisprong en geen anticonceptie gebruikt) is er namelijk sprake van amenorroe, ook wel de duur van je zwangerschap genoemd. De amenorroe duurt ongeveer twee weken langer dan de zwangerschap en deze gaat op de eerste menstruatievrije dag in.  Het kan dus zijn dat je bij het uitblijven van je menstruatie al twee weken zwanger bent. Wanneer je een zwangerschapstest doet en je ziet dat de uitkomt positief is, ben je dus in elk geval twee weken  en een paar dagen zwanger. Bij twee weken zwangerschap komen er door de amenorroe dus nog twee weken bij op, waardoor je vier weken een aantal dagen zwanger bent. Wanneer de gynaecoloog en de verloskundige het dus over een amenorroe hebben, vertellen ze je dus hoe lang je zwanger bent.

Verband tussen eisprong en bevruchting

Wanneer je niet bevrucht ben, daalt de hoeveelheid hormonen in je hersenen en menstrueer je weer. Je menstruatie komt dus altijd na de eisprong. Als je niet menstrueert, ben je dus bevrucht, omdat de hormoonproductie in je eierstokken omhoog gaat. Let op: je kan alleen menstrueren als er geen sprake is van een bloeding die door pilgebruik wordt veroorzaakt. Deze bloeding ontstaat door pilvrije periodes. Daardoor dalen de hormoonspiegels in je bloed en heb je een onttrekkingsbloeding.  Wanneer je regelmatig menstrueert en geen pil gebruikt, heb je veel kans een eisprong en ben je waarschijnlijk ook vruchtbaar.

Wij hopen dat wij je bruikbare tips hebben gegeven om je ovulatiedatum uit te rekenen. Vraag bij twijfel altijd medisch advies aan een huisarts/medisch specialist of doe een ovulatietest. Ovulatietesten zijn bij apotheken en drogisterijen verkrijgbaar.