Zwangerschapstest

De zwangerschaptest is positief

Een positieve zwangerschapstest is natuurlijk erg goed nieuws wanneer je al een tijdje probeert om zwanger te worden. Je bent zwanger en kan nu gaan dromen van jullie kindje. Maar dit moment kan tegelijkertijd ook voor chaos zorgen in je hoofd. Je bent zwanger, wat nu? Hier leggen we je kort uit wat een positieve zwangerschapstest betekent, en welke stappen je nu moet ondernemen.

Een positieve zwangerschapstest

Een positieve zwangerschapstest herken je aan de bekende streepjes op de test. Elke test werkt net even iets anders, dus het is verstandig om van te voren goed de bijsluiter te lezen. Dan kan er geen misverstand meer bestaan over de symbolen en de uitslag. Een positieve uitslag is voor 99% betrouwbaar, dus dan bestaat er bijna geen twijfel meer. Is de uitslag positief? Gefeliciteerd, de innesteling is geslaagd en je bent zwanger!

Zwanger, wat nu?

Als je zwangerschapstest positief is, doe je er goed aan om meteen met een verloskundige te bellen. Dan kun je een afspraak maken voor over acht tot twaalf weken. Na die tijd kan de verloskundige bekijken of alles goed gaat met de zwangerschap en je kindje. In de eerste drie maanden van de zwangerschap is het gebruikelijk om het nog niet wereldkundig te maken. In deze periode kent een zwangerschap namelijk nog wat risico’s. Het is wel enorm belangrijk dat je direct begint met gezond leven. Dat wil zeggen dat je geen alcohol drinkt, stopt met roken en geen drugs gebruikt. Wil je meer weten over hoe je je levensstijl moet omgooien tijdens je zwangerschap? Klik dan hier.

Waar moet je rekening mee houden?

Er groeit vanaf nu een klein kindje in je buik, dus is het heel belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Dat betekent dat je goed en gezond eet, voldoende beweegt en waar nodig voedingssupplementen neemt. Dit kan allemaal nogal overweldigend klinken. Kijk daarom even op onze pagina’s met tips voor vrouwen die zwanger willen worden en al zwanger zijn. Daar lees je meer over bijvoorbeeld foliumzuur, omega-3 en sporten tijdens je zwangerschap. Wist je bijvoorbeeld dat het Voedingscentrum zwangere vrouwen aanraadt om extra foliumzuur te slikken tijdens hun zwangerschap? Klik hier voor meer informatie over foliumzuur.

Dromen van je kindje

En nu volgt ons allerbelangrijkste advies; geniet! Deel de voorpret met je partner en neem de tijd om te dagdromen. Wordt het een jongetje of een meisje? Maak je nog niet teveel zorgen over allerlei praktische zaken. Je hebt tenslotte nog negen maanden om alles te regelen. Geniet dus rustig van het idee dat er een klein mensje in je buik groeit.

Heb jij een kinderwens? Of ben je al een paar dagen overtijd? Doe dan een zwangerschapstest om uit te vinden of je inderdaad zwanger bent. Wij raden Clearblue digitial zwangerschapstest aan.