Zwangerschapstest

Betrouwbaarheid van de zwangerschaptest

Een zwangerschapstest doen kan heel spannend zijn. Misschien kijk je al heel lang uit naar een kindje? Of wil je juist zeker weten dat je niet zwanger bent? Hoe dan ook, de uitslag kan je wereld even doen stilstaan. Daarom is het ook zo belangrijk dat een zwangerschapstest betrouwbaar is. Je wilt later niet alsnog teleurgesteld worden. Maar hoe betrouwbaar is een zwangerschapstest precies? En waar hangt dat van af? Het antwoord op deze vragen en meer lees je hier.

Hoe betrouwbaar is een zwangerschapstest?

Zwangerschapstesten zijn over het algemeen heel betrouwbaar, de meesten zeggen 99%. Dat betekent dat wanneer je de test honderd keer doet, je één keer een valse uitslag krijgt. Daarvoor moet je natuurlijk wel nauwkeurig de aanwijzingen in de bijsluiter opvolgen. Voor een betrouwbare uitslag is het ook altijd slim om voldoende urine te gebruiken, zodat er een duidelijke uitslag verschijnt in het testvenster. Daarnaast kun je een zwangerschapstest voor de zekerheid ook nog herhalen na een paar dagen. Krijg je dan twee keer dezelfde uitslag? Dan mag je er wel vanuit gaan dat dit klopt.

Waar hangt de betrouwbaarheid van af?

Er zijn een aantal factoren die de betrouwbaarheid van je zwangerschapstest kunnen beïnvloeden. De betrouwbaarheid wordt minder wanneer je de test te vroeg doet. Dat wil zeggen, in de periode voordat je normaal gesproken zou menstrueren. Ook is de test niet meer zo betrouwbaar wanneer je te veel hebt gedronken. Het gaat dan niet per se om alcohol, maar ook om bijvoorbeeld water. Doordat je dan veel vocht verliest, zijn de concentraties afvalstoffen en hormonen in je urine lager. Ook is het belangrijk dat je op de houdbaarheidsdatum van de zwangerschapstest let. Als de test is vervallen of verkeerd is bewaard, is de uitslag ook minder betrouwbaar. Tegenwoordig hebben veel zwangerschapstesten een indicator die aantoont of de test nog werkzaam is. Twijfel je? Dan raden wij aan om een nieuwe test te kopen.

Thuis of bij de huisarts testen?

De betrouwbaarheid van de zwangerschapstest die je zelf thuis kunt doen, verschilt niet of nauwelijks met die van de huisarts. Beide tests werken min of meer op dezelfde manier, waardoor de uitslag ook hetzelfde zal zijn. Je kunt een zwangerschapstest dus heel goed zelf thuis doen, zonder te twijfelen over de uitslag. Je bespaart jezelf de tijd van een bezoekje aan de huisarts, je bent in je eigen vertrouwde omgeving en er kijkt niemand mee. Wel zo prettig.

Kortom, je hoeft je geen zorgen te maken over de betrouwbaarheid van je zwangerschapstest. Wil jij weten of je zwanger bent of niet? Klik hier om te zien welke test wij aanraden.