Omega-3 en jouw zwangerschap

Omega-3: de voordelen voor baby en moeder

In het vorige artikel kon je al kort zien wat omega-3 zoal voor jou en je kindje doet. Het vetzuur is tijdens en na je zwangerschap van groot belang. Wil je weten waarom omega-3 precies zo belangrijk is? Lees dan gauw verder want in dit artikel zetten we alle gezondheidsvoordelen van het vetzuur voor je op een rijtje.

Omega-3 en de hersenen van je kindje

In de laatste drie maanden van je zwangerschap heeft je kindje enorm veel vetzuren nodig. Dit komt doordat vooral de hersenen zich dan ontwikkelen. In de hersenen stapelen zich dan allerlei essentiële vetzuren op. Je hersenen bestaan namelijk voor een groot gedeelte uit DHA, een stofje dat je lichaam uit omega-3 haalt. Ook na de geboorte blijft dit proces doorgaan. Tijdens de zwangerschap is de foetus sowieso afhankelijk van de voedingsstoffen in jouw lichaam, en haalt het dus omega-3 uit jouw bloed. Maar wanneer je na de geboorte borstvoeding geeft, is je kindje nog steeds afhankelijk van jouw voedingsstoffen. Zuigelingen zijn nog niet in staat om zelf DHA te maken uit omega-3, dus is het extra belangrijk dat jij ervoor zorgt dat je genoeg voedingsstoffen in je lichaam hebt.

Ontwikkeling van het gezichtsvermogen door omega-3

Omega-3 heeft ook invloed op de ontwikkeling van het gezichtsvermogen van je kindje. Het netvlies bestaat voor een groot gedeelte uit vetzuren, dus ook hier is omega-3 nodig. Uit studies is gebleken dat kindjes die extra DHA en EPA krijgen, sneller en scherper kunnen zien. Wist je dat je baby bij de geboorte maar 5% ziet? Binnen een jaar tijd is dat 40%. Dus in het eerste jaar groeien niet alleen de hersens heel snel, ook de ogen ontwikkelen zich elke dag. En voor die ontwikkeling is omega-3 nodig. Daarom is het dus, zeker als je borstvoeding geeft, belangrijk om ervoor te zorgen dat je constant genoeg omega-3 binnenkrijgt.

Voorkomen van vroegtijdige geboortes

Er zijn een aantal studies die laten zien dat er een verband is tussen omega-3 en vroegtijdige geboortes. Vrouwen die een structureel tekort hebben aan het vetzuur, hebben een groter risico op zwangerschapskrampen en het vroegtijdig beginnen van de weeën. Bovendien zorgt het tekort aan omega-3 niet alleen voor een vroegtijdige geboorte, het kindje heeft dan vaak ook een gebrek aan omega-3. Nog een reden dus waarom dit vetzuur zo goed voor je is tijdens je zwangerschap.

Kleinere kans op postnatale depressie

Je kindje heeft in de laatste weken van je zwangerschap dus erg veel DHA nodig. Wanneer je zelf niet genoeg DHA binnenkrijgt, spreek je lichaam jouw reserves aan. Dat kan er voor zorgen dat de foetus zelfs tot de helft van het DHA uit jouw lichaam opneemt. Dat is vooral een probleem omdat een gebrek aan DHA (omega-3 dus) een grotere kans geeft om postnatale depressies. Een tijdje terug werden 12.000 vrouwen gevolgd tijdens hun zwangerschap. Wat bleek? Hoe meer omega-3 vetzuren ze binnenkregen tijdens het derde trimester, hoe kleiner de kans op een ernstige depressie. Vrouwen die de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid omega-3 binnenkregen, hadden zelfs de helft minder kans op een postnatale depressie.

Wil je meer weten over de voor- en nadelen over omega-3 in vis? Lees dan dit artikel.

Door goed voor jezelf te zorgen, kun je dus ook goed voor je kindje zorgen. Houd je niet zo van vis, of wil je gewoon zeker weten dat je genoeg omega-3 binnenkrijgt? Dan is het een goed idee om supplementen te slikken. Klik hier voor meer informatie over omega-3 supplementen.