In Vitro Fertilisatie (IVF)

Stap 4 - Embryo plaatsing


Als er bevruchting heeft plaatsgevonden wordt er doorgegaan met de laatste stap. Er zullen één of twee embryo’s in de baarmoeder geplaatst worden. Er worden niet meer geplaatst, omdat dit niet is toegestaan van het meerlingenprotocol. Dit protocol is er, omdat de risico’s  groter worden voor de moeder en de kinderen als de vrouw zwanger is van een meerling. Voor de behandeling worden er embryo’s geselecteerd om geplaatst te worden. Als er nog een aantal van goede kwaliteit zijn, kunnen ze ingevroren worden voor een eventuele volgende behandeling. Dit wordt cryopreservatie genoemd. Vaak worden de eicellen maximaal tot vijf jaar ingevroren bewaard.

Bij de embryoplaatsing wordt als eerst de eventuele te grote hoeveelheid aan utrogestan of slijm uit de vagina gehaald. Hierna wordt de baarmoeder via een echo in beeld gebracht. Vervolgens worden er twee katheters gebruikt. De een wordt ingebracht tot net in de baarmoeder en met de ander worden de embryo’s in de baarmoeder geplaatst. Na de behandeling kan je vaak al snel naar huis.

Na de plaatsing van de embryo’s hoef je geen medicijnen meer te slikken en kan je allerlei werkzaamheden verrichten zonder gevolgen. Wel is het aan te raden de eerste paar dagen na de behandeling niet te veel te sporten, te zware dingen te tillen of gemeenschap te hebben. Achttien dagen na de punctie kun je een zwangerschapstest doen.

IVF uitslag


Is de uitslag positief en blijkt je volgens de zwangerschapstest zwanger te zijn, dan wordt er vijf tot zes weken na de punctie een echo gemaakt. Hierbij worden er naar een aantal dingen gekeken, zoals de aanwezigheid van vruchtzakjes, de hartactiviteit en de kans op een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Verder is het vooral belangrijk te genieten van de zwangerschap en de periode die je te wachten staat.

Ook kan de uitslag negatief zijn. Als je aan een ivf behandeling begint is het verstandig je voor te bereiden op tegenvallers, omdat de meeste behandelingen niet eindigen met een zwangerschap. Er zijn verschillende gevallen van een negatieve uitslag. Het kan zijn dat je nog niet hebt gemenstrueerd op de dag van de test. In dit geval kan je nog twee dagen doorgaan met Utrogestan om vervolgens de test te herhalen. Als de test weer negatief is kan je stoppen met de Utrogestan. Meestal volgt de menstruatie snel daarop, omdat Utrogestan de menstruatie kan onderdrukken. Ook kan de menstruatie eerder beginnen dan de test, in dit geval is het zeker dat de bevruchting niet is gelukt.