In Vitro Fertilisatie (IVF)

IVF Bijwerkingen

Tijdens verschillende stadia van de ivf behandelingen kunnen er bijwerkingen of complicaties optreden. De kans dat je hier last van krijgt is niet heel groot. In de meeste gevallen is dit maar één procent of zelfs minder. Toch is het van belang dat je hierop bedacht bent.

Overstimulatie (OHSS)

Ovariëel hyperstimulatiesyndroom komt vaker voor bij jonge vrouwen of bij vrouwen die last hebben van een storing tijdens de rijping van follikels. Bij OHSS worden door de stimulatie met hormonen te veel follikels gemaakt. Gevolgen hiervan zijn buikpijn, kortademigheid en misselijkheid. Om het te verhelpen is het verstandig veel rust te nemen en veel te drinken. Vaak gaat OHSS hierna vanzelf over. Als dat niet het geval is zal je door het behandelcentrum in de gaten gehouden worden met behulp van echo’s. Ook is in enkele gevallen een ziekenhuisopname nodig. Vaak wordt bij OHSS zwangerschap afgeraden en de behandeling kan daarom gestopt worden.

Ook kan het tegenovergestelde gebeuren, namelijk dat een vrouw niet op de stimulatie met hormonen reageert. Een grotere dosering van het medicijn kan dit niet altijd verhelpen. Wanneer er bij de maximale dosering geen reactie is, wordt de behandeling afgebroken en is een ivf-behandeling niet mogelijk. Dit komt vaak voor bij vrouwen ouder dan 38 jaar of wanneer vrouwen een verminderde eicelvoorraad hebben. In het laatste geval is behandelen geen mogelijkheid. Eiceldonatie is in beide gevallen nog een optie.

Bloeding


Het is normaal wanneer je iets bloed verliest na de punctie, maar in sommige gevallen blijft het bloeden. Wanneer dit bij jou het geval is zou je het kunnen stelpen met een soort tampon. Als dat niet werkt kan een hechting nodig zijn.

Infecties


Tijdens de punctie kan het altijd gebeuren dat er, ondanks de goede hygiëne, bacteriën in de eierstokken terecht komen. Soms ruimt het lichaam niet zelf de bacteriën op en kan er buikpijn, abnormale afscheiding en koorts ontstaan. Om een infectie tegen te gaan wordt er een antibioticum voorgeschreven.

Ook kunnen er infecties optreden tijdens het kweken van embryo’s. Het kan zijn dat de embryo’s hierdoor onbruikbaar worden.

Allergische reacties


De huid kan licht reageren op de medicijnen die je tijdens de behandeling krijg, zoals gevoeligheid, jeuk en zwellingen. Neem in dit geval contact op met de arts, zodat er eventueel overgestapt kan worden op een zelfde soort middel. Als je van jezelf weet dat je erg gevoelig bent voor sommige antibiotica, dan is het verstandig dit voor de behandeling te melden.