In Vitro Fertilisatie (IVF)

Stap 2 - Follikelpunctie

Als er genoeg follikels de juiste grootte hebben wordt er begonnen met stap twee. In deze stap worden de eicellen, door middel van een punctie, en de spermacellen verkregen. Eén tot twee dagen na het toedienen van Pregnyl begint de follikelpunctie. Jouw man moet op dit moment ook zijn sperma inleveren in een hiervoor bestemd potje. De sperma moet niet langer dan een uur van te voren geproduceerd zijn. Daarnaast is het van belang dat je man zich goed voelt. Ziekte, zoals koorts, en medicijngebruik kunnen nadelig zijn voor de spermakwaliteit.

Utrogestan

Rondom de punctie gebruik je capsules met Utrogestan. De eerste twee breng je voor de punctie in. De dag na de punctie tot de zwangerschap gebruik je ze drie maal dagelijks. Dit is nodig om het baarmoederslijmvlies te laten voorbereiden op de plaatsing van de embryo. Deze capsules smelten door jouw lichaamstemperatuur en worden zo opgenomen. Van dit medicijn kan je wat slaperig en misselijk worden. Ook is het van belang te weten dat je af en toe niet vanzelf meer menstrueert door dit medicijn. Alleen een zwangerschapstest geeft dus zekerheid op zwangerschap.

De follikelpunctie behandeling

De behandeling duurt ongeveer een half uur. Het is beter om voor de punctie niet te zwaar te ontbijten en teveel te drinken. Tegen de eventuele pijn krijg je vlak van te voren snelwerkende pijnstillers toegediend. Het is daarom ook belangrijk je te ontspannen tijdens deze behandeling om de pijn zoveel mogelijk te minderen. Als eerst wordt de vagina schoongemaakt en wordt er een echokop ingebracht. Daarna wordt er een holle naald naar binnen gebracht met behulp van een naaldgeleider. De holle naald prikt de follikels aan en zuigt ze leeg. De follikelvocht wordt in een speciale vloeistof bewaard.

Na de follikelpunctie behandeling

Na afloop kan het zijn dat je vaginaal nog iets bloed verliest en buikpijn hebt. Na de behandeling is er vaak de mogelijkheid om in een kamer bij te komen. Ondertussen wordt er gekeken naar de hoeveelheid eicellen die gevonden zijn in het follikelvocht en de kwaliteit van de sperma. Na ongeveer een uur krijg je de uitslag en mag je weer naar huis. Het is belangrijk om na de punctie veel rust te hebben en veel water te drinken. Bijwerkingen die kunnen ontstaan door de medicijnen komen weinig voor, meestal krijgen vrouwen last van bloedverlies, hoofdpijn, buikpijn of gewichtstoename.