Zwangerschapsstriemen
Zwangerschapsstriemen zijn één van de meest voorkomende zwangersschapskwalen. Het komt zelfs bij bijna elke vrouw voor en is moeilijk te voorkomen. Het geeft fysiek gezien geen pijn of irritatie, maar wordt als storend ervaren. Het ziet er niet mooi uit en veel vrouwen schamen zich ervoor. Daardoor kan het een negatieve kijk op de zwangerschap geven. Dit is jammer, want het zou juist een periode moeten zijn om van te genieten! In dit artikel leggen we uit wat zwangerschapsstriemen precies zijn, hoe ze ontstaan en wat je kan doen om het te voorkomen of verminderen.
Wat zijn zwangerschapsstriemen?
Zwangerschapsstriemen worden ook wel striae of (zwangerschaps)strepen genoemd. Het zijn meerdere naast elkaar, parallel lopende lijnen op de huid. De striemen verschijnen voornamelijk op de buik, heupen, dijbenen en borsten. Meestal zijn ze tussen de 3 en 10 cm lang, maar wel zeer smal (enkele millimeters). Ze zijn licht van kleur (vaak iets lichter dan je eigen huidskleur) en lijken een beetje te glanzen. In het begin hebben ze meer roze, rode of paarse tinten. Zwangerschapsstriemen zijn een gevolg van oprekking van de huid. De huid kan de groei van het lichaam niet bijhouden. Straie of zwangerschapsstriemen zie je niet altijd meteen. Zodra de huid weer inkrimpt wordt het vaak pas echt zichtbaar.
Waardoor wordt dit veroorzaakt?
De striemen ontstaan zodra de huid ver uitrekt in een kort tijdsbestek. Dit gebeurt zodra je lichaam groeit. Tijdens de puberteit hebben meisjes hier vaak al mee te kampen. Ineens krijgen ze vrouwelijke vormen. Borsten, billen en heupen groeien snel in een korte tijd. Ook bij zwaarlijvigheid komt straie voor. Bij zwangere vrouwen is het vooral de buik die snel groeit, maar ook de borsten kunnen ineens groter worden. De huid kan de groeisnelheid niet aan en er ontstaan kleine scheurtjes in je huid. Zelfs de helft van alle zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken.
Een andere oorzaak ligt bij de hormoonhuishouding. Er zijn hormonen die de fibroblasten (cellen die voor het collageen in je huid zorgen) verstoren. Deze cellen geven elasticiteit in je huid. Door de hormonen verminderen die cellen in aantal en in kwaliteit. Hierdoor is je huid tijdelijk minder elastisch. Op het moment dat je huid minder rekbaar is, heb je dus eerder kans op scheurtjes in je huid.
Er zijn ook nog andere oorzaken die een verhoogd risico geven op het krijgen van zwangerschapsstriemen. Moeders jonger dan 25 jaar hebben bijvoorbeeld meer kans op straie. De mate van gewichtstoename is ook een oorzaak: hoe meer je groeit tijdens de zwangerschap, hoe groter het risico op striemen. De grootte van de baby heeft ook invloed op de mate waarin je striemen krijgt. Hoe groter deze is, hoe meer groei van je buik en dus meer kans op striemen.
Wat kun je er tegen doen?
Als je iets wil doen om striemen te voorkomen, kan je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Bedenk wel dat het erg lastig is om het te voorkomen. Maar niet geschoten is altijd mis!
Allereerst, probeer op je voeding te letten. Natuurlijk zijn meer of grotere porties nodig om het kindje in je buik te kunnen voeden, maar probeer niet meer te eten dan nodig! Vermijd vetten en suikers zoveel mogelijk om extra gewicht (buiten de baby om) uit te sluiten. De vitamines E en C zijn goed voor je huid, dus zorg dat je eten hier rijk aan is. Ook goed drinken (water!) is belangrijk.
Een ander preventieve maatregel is om vanaf het begin van de zwangerschap een verzorgende crème of balsem gebruiken. Er zijn speciale crèmes verkrijgbaar voor het voorkomen van zwangerschapsstriemen. Deze extra verzorging stimuleert het huidvernieuwingsproces en beperkt ontstekingsrisico’s. Daarbij kan een buikband ondersteuning bieden aan je buik omdat deze het gewicht opvangt. Hiermee wordt de huid rond je buik iets ontlast.
Toch blijft de kans groot dat striemen zullen verschijnen. Zodra dit gebeurt, kan je verzorgingsproducten gebruiken waarmee de striemen minder zichtbaar worden. Vraag hiervoor advies bij je apotheek of drogist. Stoort het daarna nog steeds? Dan kan je een laserbehandeling overwegen. Deze zal je striemen ook minder zichtbaar maken. Zorg overigens dat je de striemen bij blootstelling aan de zon goed insmeert met zonnefactor. Hiermee voorkom je dat het littekenweefsel verbrand of donkerder dan je eigen huidskleur wordt.