Zwangerschapskwaaltjes

Aambeien zwangerschap

Naast de leuke dingen van een zwangerschap, komen er ook vaak minder leuke dingen bij kijken. Er zijn diverse kwalen die zich kunnen voordoen tijdens een zwangerschap. Je kent het vast: ochtendmisselijkheid, vermoeidheid en rugpijn. Het zijn geen uitzonderlijke ongemakken tijdens de periode waarin jouw kindje in je buik groeit. Aambeien staan minder bekend als klacht tijdens een zwangerschap. Toch heeft een grote meerderheid (70%!) van alle toekomstige mama’s last van deze vervelende kwaal.

Wat zijn aambeien?

Je hebt vast wel eens eerder gehoord over aambeien, maar wat houdt dit eigenlijk in? Mensen die last van hebben van aambeien praten er vaak niet over. Hierdoor lijkt het of maar weinig mensen er last van hebben. Er heerst een taboe op dit onderwerp, en veel mensen schamen zich er voor. Maar je ervoor schamen is helemaal niet nodig en je bent ook zeker niet de enige met deze klacht! Zelfs meer dan de helft van alle zwangere vrouwen beleeft de ongemakken van aambeien.

Aambeien zijn niet meer dan opgezwollen weefsels met bloedvaten (ofwel zwellichamen) rond de anus. Zwellichamen heeft iedereen; ze dienen om de anus goed af te kunnen sluiten. Wanneer deze zwellichamen verwijden of uitzakken, worden dit aambeien genoemd. Vaak levert dit pijn en irritatie op. Het kan zelfs gaan ontsteken of bloeden. Wanneer aambeien buiten de huid komen, noemen we dit uitwendige aambeien. Uitwendige aambeien zijn pijnlijker dan inwendige aambeien en je kan ze voelen zitten. Dit is bij inwendige aambeien niet het geval.

Waardoor wordt dit veroorzaakt?

Aambeien ontstaan door druk de bloedvaten rond de anus. De baby in jouw buik zorgt voor meer druk op de ingewanden en dus ook op je darmen en anus. Aambeien zijn het vervelende resultaat
van deze overmatige druk. Doordat de bevalling ook extra druk met zich meebrengt, kan je na de geboorte van je kind ook nog last krijgen van aambeien.
Een andere oorzaak van aambeien tijdens de zwangerschap is constipatie (verstopping). Hiervan hebben zwangere vrouwen vaker last. Constipatie zorgt voor meer druk tijdens de stoelgang, wat leidt tot een grotere kans op aambeien.

Dacht je dat een verstoorde hormoonhuishouding wederom één van de boosdoeners is? Helemaal juist! Ook hormonale veranderingen kunnen zorgen voor het ontstaan van die vervelende bulten. Dit komt doordat ze je aderen doen opzwellen. Wanneer hormonen de kwaal veroorzaken, begint de klacht vaak pas in de tweede helft van de zwangerschapsperiode.

Wat kan je er tegen doen?

Dat de klacht veel voorkomt, betekent natuurlijk niet dat je er veel last van moet ondervinden. Aambeien zijn goed te behandelen. Gelukkig maar, het is natuurlijk wel prettig om je zwangerschap zo aangenaam mogelijk te houden!

Allereerst kan je op je voeding letten om aambeien zoveel mogelijk te voorkomen. Het klinkt misschien cliché, maar veel water drinken is een must! Daarnaast is vezelrijk eten aanbevolen om de stoelgang zo soepel mogelijk te laten verlopen (en om constipatie te voorkomen). Probeer daarnaast meteen te ontlasten zodra je voelt dat dit nodig is. Ophouding kan ervoor zorgen dat je ontlasting harder wordt.

Mochten de aambeien inmiddels aanwezig zijn en ondervind je irritatie? Dan kan je een aambeienzalf gebruiken. Deze geeft tijdelijke verlichting van de pijn of irritatie en kan je zonder recept kopen. Ook kan de huisarts medicatie voorschrijven. Zalfjes of medicatie op recept heeft vaak een agressievere en effectievere werking dan de vrij te verkrijgen producten.
Is er ook nog goed nieuws in dit verhaal? Jazeker! Aambeien die tijdens de zwangerschap ontstaan verdwijnen vaak weer een ruime maand nadat de kleine eruit is. Dat betekent dus opgelucht genieten van je kleine spruit!