Zwangerschapskwaaltjes

Zwangerschapsmasker

Je hebt de misselijkheid achter de rug, je stemmingswisselingen houd je aardig onder controle en met die bandenpijn kun je ook wel leven. Net als je denkt alle zwangerschapskwaaltjes te hebben gehad, krijg je donkere vlekjes in je gezicht. Nee, het valt niet mee om zwanger te zijn. Deze donkere vlekjes heten een zwangerschapsmasker. We leggen je hier uit wat dat precies is, hoe het ontstaat en wat je er tegen kunt doen.

Wat is een zwangerschapsmasker?

Een zwangerschapsmasker is een vorm van hyperpigmentatie, je kunt het eigenlijk een beetje vergelijken met sproetjes. Pigment zorgt ervoor dat je huid in de zomer bruin kleurt. Je gaat het zwangerschapsmasker dus vooral zien wanneer je veel in de zon hebt gezeten of onder de zonnebank hebt gelegen. Je ziet het vooral veel op het voorhoofd, de wangen, de slapen en de bovenlip. De kwaal zelf is heel onschuldig, het kan absoluut geen kwaad. Maar het is natuurlijk wel storend, de vlekjes worden vaak als lelijk ervaren.

Deze vlekjes komen vooral veel voor bij zwangere vrouwen in hun tweede en derde trimester. Na de bevalling verdwijnt dit zwangerschapsmasker vaak vanzelf weer. Maar ook vrouwen die de anticonceptiepil slikken kunnen te maken krijgen met deze pigmentvlekjes.

Waar wordt een zwangerschapsmasker door veroorzaakt?

Hier komt weer een oude bekende om de hoek kijken, de zwangerschapshormonen. Deze hormonen zijn ook verantwoordelijk voor het ontstaan van deze vlekjes. Onder invloed van deze hormonen ontstaat er een verhoogde activiteit van de pigmentcellen in je huid. Deze cellen gaan daardoor veel meer pigment produceren dan normaal, en dan wordt je huid sneller bruin. Maar niet alle pigmentcellen worden actiever door de hormonen. Dat zorgt ervoor dat je huid vlekkerig verkleurt.

De medische wereld weet het nog niet helemaal zeker, maar vermoedt dat het zwangerschapsmasker ook samenhangt met een tekort aan foliumzuur. In de eerste weken van je zwangerschap slikte je – als het goed is – sowieso al foliumzuursupplementen. Het kan dus slim zijn om hier nog even mee door te gaan, om deze vlekjes te voorkomen.

Wat kun je er tegen doen?

Gelukkig kun je zelf heel wat invloed uitoefenen op deze zwangerschapskwaal. De vlekjes ontstaan namelijk pas na blootstelling aan zonlicht. Wil je dit dus voorkomen? Simpel, blijf dan zoveel mogelijk uit de zon. Dat is natuurlijk altijd beter voor je huid. Wil je wel lekker van het zonnetje genieten? Zorg dan dat je een goede bescherming aanbrengt op je huid.

Maar ben je net te laat, en laat het zwangerschapsmasker zich al zien? Gebruik dan make-up, zoals een goede concealer, om de vlekken te camoufleren. Je kunt ook een speciale whitening crème aanbrengen. Let er dan wel op dat je een crème uitkiest die speciaal gemaakt is voor zwangere vrouwen, deze bevatten alleen veilige ingrediënten. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dus wees vooral voorzichtig met de zon.