Zwangerschapskwaaltjes

Stemmingswisselingen

De zwangerschapsblues, het klinkt zo onschuldig, maar kan erg vervelend zijn. Voel jij je erg vermoeid? Kan je humeur soms ineens omslaan? En kun je dan plotseling in tranen uitbarsten? Of juist heel boos worden? Waarschijnlijk heb je dan last van stemmingswisselingen. Hier leggen we je uit wat die stemmingswisselingen precies zijn, waardoor ze veroorzaakt worden en wat je er precies tegen kan doen.

Wat zijn stemmingswisselingen?

De naam zegt het al een beetje natuurlijk, wanneer je last hebt van stemmingswisselingen kan je humeur snel omslaan. Het ene moment ben je erg vrolijk, en het volgende moment super chagrijnig. Vooral wanneer je zwanger bent, kun je het gevoel krijgen dat je geen controle meer hebt over je emoties. Je kunt dus ook niet duidelijk aangeven waarom je opeens zo verdrietig of boos bent. En omdat je er geen controle over hebt, zijn die stemmingswisselingen dus ook redelijk onvoorspelbaar. En dat is natuurlijk erg vervelend. Hoewel je omgeving er waarschijnlijk af en toe het slachtoffer van is, is het vooral voor jezelf erg lastig. Jij wilt immers ook gewoon lekker in je vel zitten.

Tijdens je zwangerschap komen stemmingswisselingen het meest voor in je eerste trimester. Vooral tussen de zesde en de tiende week kan je lontje wat korter zijn. Daarna krijg je je emoties weer wat meer onder controle. Maar let op, ook in de laatste weken voor de bevalling kunnen je emoties opspelen. Dat heeft alles te maken met je lichaam dat zich klaarmaakt voor de bevalling.

Waardoor worden stemmingswisselingen veroorzaakt?

In de eerste plaats is er weer die oude bekende boosdoener; je hormonen. Tijdens je zwangerschap veranderen je hormoonspiegels constant. En vooral de stijging van oestrogeen en progesteron zorgt ervoor dat je stemming plotsklaps om kan slaan. Maar in dit geval is er meer aan de hand dan alleen je hormonen.

Er groeit namelijk een kindje in je buik, en dat is niet niks. Hoewel je natuurlijk erg blij bent met dit nieuwe leventje, zorgt dat ook voor de nodige spanningen. Misschien voel je je onzeker of bang. Er komen ook veel dingen op je af. Ook zonder hormonen zou je hierdoor al wat meer gespannen zijn dan normaal. En vergis je niet, je hormonen zorgen ook voor al die andere kwaaltjes. Misselijkheid, bandenpijn, striae, het valt allemaal niet mee. Het is dus ook niet zo heel gek dat je een beetje prikkelbaar bent de laatste tijd.

Maar wat kun je er tegen doen?

Die hormonen, die houd je niet tegen. Stemmingswisselingen horen daarom gewoon een beetje bij je zwangerschap. Maar gelukkig zijn er wel veel dingen die je kunt doen om je beter te voelen:

  • Leef gezond: Zorg goed voor jezelf. Eet gezond, beweeg voldoende en neem genoeg rust. Wil je tips vinden over hoe je dat het beste aanpakt? Kijk dan eens hier.
  • Ontstress: Als je je gestrest voelt, kunnen je emoties soms ook in een achtbaan terecht komen. Doe daarom lekker rustig aan. Geef, waar mogelijk, taken uit handen. En laat je ook eens lekker verwennen met bijvoorbeeld een ontspanningsmassage.
  • Neem het niet te serieus: Die vervelende stemmingswisselingen horen er nou eenmaal bij, maar neem het vooral niet te serieus. Heb je een keer iets te fel gereageerd richting je partner of familie? Maak er gewoon een grapje over en geef je hormonen de schuld. Het is echt niet nodig om hier heel zwaar aan te tillen.