Foliumzuur tijdens je zwangerschap

Foliumzuur tekort: wat betekent dat?

In het vorige artikel kon je al lezen dat foliumzuur belangrijk is voor jouw gezondheid en die van je kindje. Het is onder andere goed voor de rode bloedcellen en de werking van de zenuwen. Maar je lichaam kan de vitamine niet zelf aanmaken, daarom bestaat het risico op een foliumzuur tekort. Vooral zwangere vrouwen hebben gauw te maken met zo’n tekort. Maar wat houdt dat precies in? Hoe merk je dat je zo’n tekort hebt? En wat zijn de gevolgen?

Werking foliumzuur

Foliumzuur behoort tot de groep van B-vitamines. Je lichaam kan deze vitamine dus niet zelf aanmaken, maar ook niet opslaan. Wanneer je er niet genoeg van binnenkrijgt, heb je binnen vier maanden een tekort aan foliumzuur.

De beste natuurlijke bronnen zijn groene bladgroenten. Maar dat blijkt vaak lang niet genoeg. Uit onderzoek blijkt dat tot 25% van de volwassenen een foliumzuur tekort heeft. Lees hier meer over foliumzuur en voeding

Wanneer je niet zwanger bent, kunnen een eenzijdig voedingspatroon of bepaalde medicijnen zo’n tekort veroorzaken. Maar voor zwangere vrouwen is het bijna onmogelijk om via normale voeding genoeg foliumzuur binnen te krijgen. En dat terwijl de vitamine een belangrijke rol speelt in je lichaam en je zwangerschap.

Foliumzuur is betrokken bij de aanmaak van rode bloedcellen, de werking van de hersenen en helpt bij de aanmaak van de bouwstenen van je DNA. Ook speelt het een rol bij de stofwisseling van eiwitten.

Symptomen om een foliumzuur tekort te herkennen

Maar hoe weet je nou of je een foliumzuur tekort hebt? Je merkt zo’n tekort het eerste op in weefsels in je lichaam waar de cellen zich snel delen. Dat kunnen je rode bloedcellen zijn, waardoor je bijvoorbeeld last krijgt van bloedarmoede, gewichtsverlies, duizelingen of misselijkheid. Maar ook in slijmvliezen vindt een snelle celdeling plaats, te weinig foliumzuur kan dus ook leiden tot een pijnlijke mond, diarree of vermoeidheid.

Wanneer je last hebt van deze symptomen is het verstandig om langs een huisarts te gaan. Die kan via een bloedtest bepalen of je echt een tekort aan foliumzuur hebt.

De gevolgen van een foliumzuur tekort

Een tekort aan foliumzuur heeft dus het meeste invloed op cellen die zich snel delen. Dat geldt ook voor de foetus. Vooral aan het begin van je zwangerschap gaat de celdeling snel. Daarom is het voor zwangere vrouwen juist zo belangrijk om voldoende foliumzuur binnen te krijgen. De meest bekende gevolgen van een foliumzuur tekort zijn geboorteafwijkingen, zoals een open ruggetje of een hazenlip.

Maar het lijkt erop dat foliumzuur nog meer invloed heeft op het ongeboren kindje. Zo is er in 2013 in Noorwegen onderzoek gedaan naar foliumzuur en autistische stoornissen. Daaruit blijkt dat vrouwen die tijdens de conceptie foliumzuur slikken, 40% minder kans hebben op een kindje met een autistische stoornis.

Op dit moment onderzoeken ziekenhuizen in Nederland of foliumzuur ook helpt bij het voorkomen van hartafwijkingen van de baby en zwangerschapsvergiftiging van de moeder. Op de precieze resultaten moeten we nog even wachten, maar het lijkt erop dat foliumzuur ook hier een positief effect heeft.

Hoe voorkom je een foliumzuur tekort?

Een foliumzuur tekort kan dus grote gevolgen hebben voor het ongeboren kindje. Tijdens je zwangerschap is zo’n tekort al snel aanwezig. Supplementen kunnen dan een goede aanvulling zijn op je voeding.

Veel vrouwen beginnen pas met foliumzuursupplementen wanneer ze weten dat ze zwanger zijn. Dan is er vaak al een belangrijke periode verstreken.

Het is dus verstandig om te beginnen met foliumzuursupplementen wanneer je de wens hebt om zwanger te worden. Kies bijvoorbeeld voor deze variant, daar zijn de vitamines B6 en B12 aan toegevoegd. Zo neemt je lichaam de supplementen optimaal op.