Foliumzuur tijdens je zwangerschap

Mannen en foliumzuur

Dat foliumzuur een nuttige vitamine is voor zwangere vrouwen, heb je hier  al kunnen lezen. Uit onderzoek blijkt dat foliumzuur ook nuttig is voor mannen. Maar wat is het effect van foliumzuur precies voor mannen? En betekent dit dat jullie samen foliumzuursupplementen moeten slikken?

Onderzoek naar foliumzuur en vruchtbaarheid

In Nederland is 15% van de stellen ongewild kinderloos. Soms is dit om onverklaarbare redenen. Daarom hebben wetenschappers in Nijmegen onderzoek gedaan naar de invloed van foliumzuur op de vruchtbaarheid van mannen. Er werden honderd vruchtbare en honderd minder vruchtbare mannen opgetrommeld voor het onderzoek. Zij kregen 26 weken lang elke dag een capsule met daarin onder andere foliumzuur.

Wat bleek? Beide groepen mannen hadden baat bij de foliumzuursupplementen. Bij de minder vruchtbare mannen was het aantal zaadcellen zelfs met 74% toegenomen. Ook bij de vruchtbare mannen was het aantal zaadcellen gestegen, met 10%. Wanneer het zwanger worden niet wil lukken, lijkt dit dus een goede oplossing. Toch weten we nog niet precies wat de invloed van foliumzuur op de vruchtbaarheid van mannen is. Het onderzoek is vooral een belangrijke eerste indruk. Er is dus nog vervolgonderzoek nodig.

Amerikaans onderzoek naar foliumzuur en mannen

In Amerika is ook onderzoek gedaan naar foliumzuur en mannen. Daaruit bleek dat mannen die meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur binnenkrijgen, een betere kwaliteit sperma hebben. Veranderingen van de chromosomen kwamen tot 30% minder vaak voor. De bekendste verandering is trisomie, die zorgt voor het syndroom van Down. Wanneer de chromosomen in een zaadcel veranderen, noemen we zo’n zaadcel abnormaal. Een hoog percentage abnormale zaadcellen staat in verband met verminderde vruchtbaarheid en miskramen bij de vrouw.

Moeten mannen foliumzuur slikken?

De onderzoeken laat dus erg goede resultaten zien, maar we weten nog niet precies hoe de vork in de steel zit. Wat we wel zeker weten, is dat een goede gezondheid heel belangrijk is voor de vruchtbaarheid van mannen. Dat betekent goed eten, voldoende bewegen en geen alcohol, sigaretten of drugs. Maar ook voor jouw eigen gezondheid is foliumzuur van groot belang. In dit artikel lees je wat de symptomen en gevolgen van een foliumzuur tekort zijn. Om de gezondheid optimaal te ondersteunen, kunnen mannen zeker foliumzuursupplementen slikken.

Foliumzuur is zonder recept verkrijgbaar en kun je hier kopen. Het is verstandig om te kiezen voor een foliumzuursupplement in combinatie met vitamine B6 en B12, dat zorgt ervoor dat je lichaam de vitamines beter opnemen.