Cryo-behandeling

Het invriezen en ontdooien van embryo’s

Voorafgaand aan de cryo-behandeling zal de arts een behandelschema maken gericht op jouw persoonlijke omstandigheden. Niet iedereen is op hetzelfde moment klaar voor de plaatsing van de embryo. Als je aan de cryo-behandeling begint ondergaat iedereen drie opvolgende stappen. In de eerste stap wordt je voorbereid op de plaatsing van een embryo, daarna zal de ontdooiing van de embryo’s plaatsvinden en tijdens de laatste stap zal er een embryo worden geplaatst. Als je voor deze behandeling een ivf- of icsi-behandeling hebt ondergaan, dan kan na één maand na die behandeling gestart worden met een cryo-behandeling. Bij deze behandeling moet rekening gehouden worden dat pas na de ontdooiing van de embryo’s verteld kan worden of ze nog geschikt zijn. Bij 90% kan de embryo na ontdooiing geplaatst worden. De uiteindelijke kans op zwangerschap bij deze behandeling is 10%.

Het invriezen
 van embryo’s

Om een cryo-behandeling mogelijk te maken heb je eerder al de beslissing genomen om embryo’s te laten invriezen. Het invriezen gaan in een aantal stappen:

  1. Als eerst wordt het water aan de embryo’s onttrokken door ze in een vloeistof te zetten. Dit wordt gedaan om schade te voorkomen. Door het invriezen krimpen de embryo’s namelijk en als er nog water inzit bestaat de kans dat ze gaan barsen en dus onbruikbaar worden.
  2. In de volgende stap worden de embryo’s in een rietje gezogen waarna ze worden ingevroren in een vriesapparaat die gekoppeld is aan stikstof. Dit gebeurt erg langzaam, omdat de temperatuur van 37°C naar -196°C gebracht moet worden.

  3. Als ze zijn ingevroren worden de rietjes met embryo’s in een buisje gedaan en in een vat met stikstof gezet. Op deze manier worden de embryo’s bewaard totdat ze gebruikt kunnen worden.

Beslissing na het invriezen

Vanuit het ivf-laboratorium zal een brief gestuurd worden als de embryo’s twee jaar ingevroren zijn. Hierin wordt gevraagd om een beslissing te maken over wat er met de embryo’s moet gebeuren. Je kunt er voor kiezen een behandeling te ondergaan en ze te laten ontdooien of je kiest ervoor ze langer te bewaren voor een eventuele latere behandeling. Ook is er de mogelijkheid ze te laten vernietigen. Geef je geen gehoor dan zal je na twee jaar dezelfde brief nog eens krijgen. Geef je weer geen antwoord, dan zullen de embryo’s alsnog worden vernietigd.