Cryo-behandeling

Stap 1 - Voorbereiding op Cryo behandeling

De eerste stap begint met het toedienen van hormonen die zorgen voor de juiste ovulatiecyclus, zodat de embryo op de juiste manier geplaatst kan worden. De plaatsing kan plaatsvinden onder twee verschillende omstandigheden, namelijk onder een natuurlijke menstruatiecyclus en onder een kunstmatige menstruatiecyclus.

Natuurlijke menstruatiecyclus

In dit geval heb je een regelmatige menstruatiecyclus zonder problemen.  De embryo’s zullen zonder extra hormonen in de baarmoeder geplaatst worden. Voordat dit gebeurt zullen er meerdere echo’s gemaakt worden. Tijdens deze echo’s zal er bekeken worden wanneer de eisprong begint, zodat het duidelijk is wanneer de embryo’s ontdooit kunnen worden. Als het moment van de eisprong bekend is zal je jezelf een injectie met Pregnyl moeten geven die het slijmvlies in de baarmoeder zal voorbereiden op de plaatsing. Een aantal dagen later zal er één embryo worden ontdooit.

Het kan zijn dat embryo niet gelijk geplaatst kan worden. Zo kan het voorkomen dat het LH-gehalte verhoogd is, waardoor het precieze moment van de eisprong niet goed meer te bepalen is. LH stimuleert de eisprong, waarna het baarmoederslijmvlies zich ook zal ontwikkelen. De kans hierbij is groter dat de embryo zich na ontdooiing niet zal innestelen. Waarschijnlijk zal de keuze gemaakt worden om de behandeling af te breken. Ook kan de behandeling afgebroken worden, omdat de embryo’s het ontdooiingsproces niet goed hebben doorstaan. Ze zullen zich dan niet meer innestelen.

Kunstmatige menstruatiecyclus

Ook kan het zijn dat de baarmoeder zich niet voldoende opbouwt tijdens de natuurlijke cyclus of dat de menstruatiecyclus onregelmatig is. In dit geval zal de menstruatiecyclus op een kunstmatige manier gecontroleerd worden. Hiervoor moeten de medicijnen Progynova en Utrogestan gebruikt worden. Je begint met Progynova op de eerste dag van jouw menstruatie. Progynova onderdrukt de eierstokken waardoor er geen follikels ontstaan en het baarmoederslijmvlies dikker wordt. Je neemt twee keer per dag één tablet.  Vervolgens zal er ergens in de tweede week van je menstruatie een echo gemaakt worden om te kijken of het baarmoederslijmvlies de juiste dikte heeft en of er geen follikels te zien zij. Als de juiste dikte is bereikt kan er begonnen worden met Utrogestan dat zorgt voor de verdere ontwikkeling van het baarmoederslijmvlies. Utrogestan moet drie keer per dag vaginaal worden ingebracht. Als de menstruatiecyclus lijkt op de natuurlijke menstruatiecyclus zal de verdere behandeling verlopen zoals die bij een normale cyclus en zal er begonnen worden met echo’s.

 
Het kan zijn dat de behandeling niet gelijk aanslaat en daardoor afgebroken moet worden. Zo kan het probleem liggen bij de hoeveelheid gebruikte Progynova. Deze kan niet voldoende zijn, waardoor het baarmoederslijmvlies niet dikker zal worden.  Op de eerste dag van de volgende menstruatiecyclus kun je weer beginnen met een verhoogde dosering Progynova. Ook kunnen er cystes in de eierstokken zitten of zijn de follikels gaan groeien. Dit bemoeilijkt de behandeling, omdat ze de ontwikkeling van het baarmoederslijmvlies beïnvloeden. Ook in dit geval zal de dosering Progynova omhoog gaan om de eierstokken meer te onderdrukken. Net als bij een natuurlijke cyclus kan het ook voorkomen dat de embryo’s niet goed ontdooien, waardoor de plaatsing niet door kan gaan en er een ander moment moet worden uitgezocht.